Algemeen

Hierbij wat algemene tips voor de reis naar Natal. Bij aankomst op de internationale luchthaven São Gonçalo do Amarante zul je direct merken dat zelfs op een internationale luchthaven er weinig mensen zijn die Engels spreken.
Het is daarom handig om je een klein beetje te verdiepen in de Portugese taal. Met enkele zinnen of woorden kom je al heel ver en dit wordt zeker gewaardeerd door de Braziliaan. Een klein reisboekje doet wonderen.

Tijdverschil
Een ander belangrijk punt is uiteraard het tijdsverschil, in de zomer is het 5 uur vroeger en in de winter is het 4 uur vroeger dan in Nederland. Dus als JE denkt aan het einde van de dag om vanuit Brazilië even naar huis te bellen is de kans groot dat men in Nederland al slaapt. Houdt hier rekening mee.

Geld
De munteenheid in Brazilië is de real.geld real Brazilie De koers is momenteel ongeveer 3 real voor een euro. Maar dit kan soms dagelijks wijzigen, dus houdt goed de koers in de gaten.
Bij aankomst op de luchthaven kun je meteen wisselen als je door de douane heen bent. Wissel niet teveel en ga de volgende dag gewoon ergens pinnen, dan krijg je de beste koers.

Drinkwater
Het water uit de kraan is in Brazilië niet drinkbaar. Er zijn overal in de supermarktjes of andere winkeltjes flessen drinkwater te koop, variërend van een flesje voor 1 R$ tot wel 3 liter flessen. Gekoelde flessen kun je ook kopen in de supermarkten.

Stroom
Het voltage in Natal is 220 volt. Er wordt wel een andere stekker gebruikt, dus zorg voor een verloopstekker. Het makkelijkst is om een stekkerdoos mee te nemen zodat je met één verloopstekker meerdere apparaten kunt aansluiten.

Fooi
Aangezien het salaris heel laag ligt in Brazilië, zijn fooien altijd welkom.
Aan bagagemedewerkers of kamermeisjes geef je een fooi van ongeveer 2 a 3 R$. Als je tevreden bent over de gids en chauffeur, geef je na een dagtour ongeveer 5 a 10 R$ per persoon fooi.
De chauffeur die je naar het vliegveld of hotel brengt en de koffers voor je in- en uitlaat, geef je ongeveer 2 a 3 R$ per persoon. In de midden en hogere klasse restaurants is het gebruikelijk om een fooi van 5 a 10 procent van de prijs te geven.
GegevensAlgemene voorwaarden | Reisinformatie